Zlato - spoření do zlata, nákupy zlata i stříbra bez DPH, investice do zlata

..Váš expert na zlato a stříbro - slitky i mince..

Novinky a informace

růstu cen zlata

3. dubna 2024

Hlavním důvodem růstu cen zlata je silná poptávka ze strany centrálních bank. Mezi největší nákupčí nejdražšího kovu patří RuskoIndie nebo Turecko, přední příčku zaujímá Čína. „Zlato je uchovatelem hodnoty v době ekonomické a politické nejistoty. Toho jsou si centrální banky samozřejmě vědomy a neustále zvyšují své zásoby zlata, zejména s ohledem na zmrazení ruských devizových rezerv. Právě čínská centrální banka pokračuje v intenzivních nákupech žlutého kovu i v letošním roce. V posledním březnovém týdnu byl opakovaně při dopoledním čase londýnského fixingu viditelný, jinak v tento čas nezvyklý, růst ceny zlata o procento během jedné hodiny.

Cena zlata stále stoupá

3. dubna 2024

Cena zlata stále stoupá. Zásadní vliv na růst má Čína i státní dluh USA

Mimořádně silná poptávka po zlatě čínské centrální banky i soukromého sektoru v posledních dvou letech zvyšuje cenu zlata. Ta trhá rekordy a dávno překročila magickou hranici dvou tisíc dolarů za unci. Podle odborníků je to teprve začátek.

Odhadnout vývoj ceny zlata není nic jednoduchého. Jisté ale je, že pokud roste poptávka, zvyšuje se i cena drahého kovu. Tu v posledních letech dramaticky ovlivňuje Čína. „Masivní čínské nákupy zlata v posledních dvou letech zásadně změnily trh se zlatemČínská lidová banka nakoupila v roce 2023 rekordních 735 tun zlata, aktuálně by mohla držet přes pět tisíc tun zlata. K společnosti Zlaté rezervy.

Čeká nás devalvace měn. Držte zlato, radí Lawrie Williams

9. srpna 2023

Zlato bývá skvělým ochráncem bohatství, píše na webu Sharpspixley.com komentátor Lawrie Williams, který má více než čtyřicetileté zkušenosti ve finančním i důlním sektoru s komoditami, včetně zlata.

odle Williamse teď není doby spoléhat se na nadhodnocené akcie nebo hybridní kryptoměny: „Akcie mají pravděpodobně tak jako tak před sebou velký krach a bitcoin nedávno zažil pokles své hodnoty na polovinu během několika málo dní a to se může velmi snadno opakovat. Zlato však většinou obstojí ve zkouškách času jako uchovatel hodnoty.“

Podle něj je patrné, že například investoři v Německu – zemi, která před necelými sto lety trpěla hyperinflací – se v poslední době houfně obracejí ke zlatu a příliv investičního zájmu o žlutý kov zaznamenávají i tradiční země, které zlato hromadí, především v Asii.

Vlastnosti zlata chránit hodnotu jsou podle respektovaného komentátora zabudovány do psychiky občanů zemí, které zažily takový rozpad domácí měny, jaký si ještě pamatují. Zlato je podle něj stabilním platidlem, zatímco fiat měny mohou podléhat poklesu hodnoty, a dokonce i úplnému kolapsu.

Deset důvodů, proč vlastnit zlato

9. srpna 2023

Zlato je jedním z nejstarších aktiv. Od jeho používání jako platidla ve starověku až po jeho dnešní investiční využití a užitečnost, zlato vždy sloužilo jako uchovatel hodnoty. Dvacáté první století je poznamenáno věkem nadměrného tištění peněz, což zpochybňuje plnou důvěryhodnost fiat měn a státních dluhopisů, které kdysi investorům a střadatelům nabízely větší jistotu a hodnotu.

Prvním důvodem je, že zlato drží krok s inflací a jeho kupní síla se zvyšuje, zatímco americký dolar ztrácí hodnotu a kupní sílu. „Kdo nevlastní zlato, nezná ani historii, ani ekonomii,“

Důvod druhý. Výmluvným srovnáním hodnoty zlata a amerického dolaru v čase je například to, že v roce 1930 bylo za jednu setinu unce zlata (0,311 gramu) možné koupit 2,3 bochníku chleba, zatímco za jeden tehdejší dolar to bylo 11 bochníků. Dnes, v roce 2021, si za stejné množství žlutého kovu zlata lze koupit 8,3 bochníku chleba, zatímco za dolar si lze koupit pouze půl bochníku chleba.

Třetí důvod. Zlato může být dobrou náhradou dluhopisů a hotovosti v době, kdy jsou úrokové sazby nízké. V obdobích, jako je to dnešní, kdy jsou úrokové sazby nízké, se zlato historicky dobře zhodnocovalo, zatímco dluhopisy nebo hotovost přinášely jen malý výnos nebo žádný výnos. V současné době ceny zboží a služeb každodenní spotřeby v americké ekonomice rostou rychleji, než se mohou úročit státní dluhopisy a spořicí účty, takže tradiční střadatelé disponují menší kupní silou.

Čtvrtý důvod. Zlato je fyzické aktivum, které nelze zničit, vymazat ani znehodnotit. Zlato sloužilo po tisíciletí jako rozhodující uchovatel hodnoty a prostředek směny díky své pevné nabídce, širokému rozšíření a kvalitě bezpečného přístavu. Fiat měny, jako je americký dolar, jsou sice široce používány a nabízejí cenovou stabilitu, ale mohou být tištěny podle vůle vlád. Zvyšující se nabídka peněz znamená, že v dlouhodobém horizontu mohou fiat měny ztrácet kupní sílu v porovnání s inflací.

Důvod pátý. Poptávka po zlatě by měla růst spolu s rostoucí střední třídou v Asii. V mnoha východních zemích, jako jsou Čína a Indie, je zlato velmi žádaným aktivem a často má sentimentální hodnotu. Například v Indii je zlato, obvykle ve formě šperků, nedílnou součástí svatebního věna.Čínští investoři zase mají tendenci dávat přednost reálným aktivům, jako je zlato a nemovitosti, před finančními aktivy, jako jsou akcie a dluhopisy, které často upřednostňují západní investoři. Poptávka po zlatě by měla růst, protože demografické trendy ukazují na růst střední třídy a kumulaci bohatství ve východních zemích, zatímco západní ekonomiky stárnou.

Šestý důvod. Zlato v posledních dvaceti letech překonává hlavní třídy aktiv, což historicky zvyšuje výnosy a zvyšuje diverzifikaci.

Sedmý důvod. Zlato může být silným diverzifikátorem investičního portfolia. Mnoho hlavních tříd aktiv je vysoce korelovaných, což znamená, že mají tendenci pohybovat se ve stejnou dobu stejným směrem. Je to proto, že mnoho aktiv, např. akcie, nemovitosti nebo komodity, má tendenci růst a klesat s výkonností ekonomiky a náladou investorů. Cena zlata se řídí jinými faktory než mnoho hlavních aktiv, což vede k nízké korelaci. Jinými slovy, výkonnost zlata se pohybuje nezávisle a může pomoci jako diverzifikátor výnosů v rámci širšího portfolia s více aktivy.

Důvod osmý. Zlato je bezpečným přístavem v době hospodářské a politické nestability. Investoři vyhledávají zlato pro jeho kvalitu bezpečného přístavu v obdobích hospodářské a politické nestability. V době vrcholící pandemické krize covid-19 zlato překonalo výkonnost akcií i dluhopisů. Podle Světové rady pro zlato se výkonnost zlata v obdobích krize zvýšila a stala se „hlavním důvodem, proč centrální banky drží zlato“.

Devátý důvod. Zlato je ve srovnání s akciemi podhodnocené. Ve světě vysokého ocenění akcií a nízkých výnosů dluhopisů je zlato možná jednou z mála podhodnocených tříd aktiv. Poměr ceny zlata k cenám amerických akcií, jenž v současné době činí pouhých 41 procent, se blíží rekordním minimům.

Důvod desátý. Zlato se zhodnocuje souběžně s explodujícími státními dluhy. Zlato historicky posilovalo s tím, jak rostla úroveň amerického federálního dluhu. Ten je nyní o 28 procent vyšší, než velikost celé americké ekonomiky (měřeno hrubým domácím produktem USA neboli, pozn. aut.).V průběhu období, jakým byla covidová krize, má americká vláda tendenci vytvářet obrovské dluhy, aby pomohla stimulovat ekonomiku. To sice může v krátkodobém horizontu pomoci podpořit hospodářské oživení, ale Spojené státy spolu s mnoha dalšími západními vyspělými ekonomikami hromadí dluh rychleji, než roste jejich ekonomika. Drtivá globální dluhová zátěž pravděpodobně oslabí hlavní fiat měny (včetně amerického dolaru) a zlato může pomoci ochránit bohatství investorů

Proč cena zlata na rozdíl od inflace neklesá

9. srpna 2023

Zlato samo o sobě je neinflační. Nelze ho natisknout (jako peníze), nedá se rozmnožit (znehodnotit) ani žádným jiným způsobem. Inflaci podléhá pouze jeho cena.

A to je přesně ten důvod, proč ho lidé považují za ochranu právě proti inflaci, jinak řečeno proti růstu spotřebitelských cen, s kterým se zlato jako všechno ostatní sveze. Na rozdíl od ostatního však jeho nabídka zůstává omezená, což u každého aktiva obvykle vede k růstu ceny.

I když se inflace ochlazuje, cena zlata zůstává vysoká. „Investoři se obracejí ke zlatu, protože je to dobrá dlouhodobá investice bez ohledu na současnou úroveň inflace,

Nabídka

3. května 2023

Zlaté a stříbrné slitky 

Pokud také uvažujete o nákupu zlata, můžete využít příležitosti s námi. Máme za sebou 15 let zkušeností na českém trhu. Přímý nákup zlata přitom patří mezi nejoblíbenější formy spolupráce. Nabízíme  zlaté slitky o nejvyšší ryzosti 999,9 / 1000. Vybírat můžete z následujících hmotností: 1 g, 2,5 g, 5 g, 10 g, 20 g, 31,1 g, 50 g, 100 g, 250 g, 500 g a 1000 g. Kromě zlatých slitků nabízíme i slitky stříbrné a mince.

Ryyí zlato

3. května 2023

Ryzí zlato, čistá hra

Světový trh se zlatem je transparentní. V kterýkoli okamžik je možné snadno zjistit jeho aktuální cenu. I to je jeden z důvodů, proč je zlato velmi likvidní. V případě, že jej budete potřebovat přeměnit v hotovost, kdekoli na světě snadno najdete kupce. To se týká zejména zlatých slitků od nejprestižnějších světových výrobců, se kterými v BHS spolupracujeme. Našim klientům tak můžeme nabídnout například zlaté cihličky švýcarské rafinerie PAMP, které se kromě prvotřídní jakosti vyznačují také unikátní technologií proti padělání Veriscan.  Díky tomu je možné snadno prokázat jejich pravost kdekoli na světě pouze za použití mobilního telefonu.

Na zlato se můžete spolehnout

3. května 2023

Na zlato se můžete spolehnout

Hodí se jako kotva, která vyváží dynamičtější části investičního portfolia. Na trzích zpravidla platí, že v dobách vysoké volatility a nejistoty je to právě zlato, které posiluje a stoupá na ceně. Čím větší máte pochyby o české, evropské, potažmo světové ekonomice, tím více by pro vás mohlo být zlato zajímavé. Jako jediné aktivum totiž udrželo svou hodnotu a dokonce se zhodnotilo přes všechny krize a pády napříč roky i staletími. A to platí dodnes. V posledních 20 letech dokonce cena zlata průměrně rostla každý rok dvouciferným tempem.

Na zlato se můžete spolehnout

28. června 2022

Zlato vyváží dynamičtější části investičního portfolia. V době vysoké inflace a nejistoty je to právě zlato, které posiluje a stoupá na ceně. Čím větší pochyby o české měně, tím více by pro vás mohlo být zlato zajímavé. Jako jediné aktivum totiž udrželo svou hodnotu a dokonce se zhodnotilo přes všechny krize a pády napříč roky i staletími.                                                                                                                                                                     A to platí dodnes!!!                                                                                                                                                                                                            

Přežilo bankroty a cena neustále roste

26. května 2020

Spořit či investovat do zlata lze mnoha způsoby - od toho fyzického v podobě zlatých slitků (cihel) či investičních mincí až po zlato virtuální jen na papíře.

Obecně platí, že investice do fyzického zlata bude řádově méně riziková i při turbulentní situaci na trzích. Investice do virtuálního zlata je pak podobná více cenným papírům, které vždy ovlivňuje dynamika světového hospodářství, inflace, politika centrálních bank, geopolitický vývoj, obavy z recese, míra zadlužení klíčových ekonomik atd. Ooproti tomu je hodnota fyzického zlata dlouhodobě stabilní, respektive rostoucí,

Pro svou dlouhodobou stabilitu a odolnost patří bezpochyby do každého investičního portfolia jako skvělý diversifikační nástroj, protože se mu nejvíce daří v období nestability. Zlato a cenné papíry jsou tak spojené nádoby. Když se nedaří ekonomice, zlato jde nahoru, logicky je tedy dobrou pojistkou pro ty, kteří investují či spoří do produktů závislých na aktuální kondici hospodářství.

Z historických je každopádně zřejmé, že zlato drží konstantní hodnotu v čase, zatímco světové měny ji díky inflaci ztrácejí. Zlato je tak ideální pojistkou proti inflaci. Centrální banky ve vyspělých státech mají v průměru více než 30% svých devizových rezerv ve zlatě. 

Zlato je dlouhodobá investice s nízkou míroz rizika, lze tak na ní pohlížet i jako na jakýsi 4. pilíř důchodového spoření.  

Unikátní zlaté mince u nás v prodeji

6. července 2017

Rozšiřujeme portfolio o unikátní zlaté mince, které jsou v distribuci švýcarské rafinérské společnosti PAMP a vyrábí se v Austrálii a v Kanadě.

Nabízíme atraktivní motivy Australian Kangaroo nebo Canada MapleLeaf, podívejte se do našeho ceníku.

Obecně lze zlaté mince u nás pořizovat v gramážích od 3,11g do jedné unce, tedy 31,1g.

Dále přidáváme i stříbrné uncové mince Canada MapleLeaf 31,1g a kilové Autralian Koala 1000g.

Uvedené mince jsou v současné době skladem, ale neváhejte se na nás obrátit i s jakýmkoliv jiným dotazem..

Těšíme se na Vaše poptávky..

Petice v USA: Bude opět možné běžně platit zlatem a stříbrem ?

1. července 2017

V USA rozjela pozoruhodná petice, která si klade za cíl vrátit zlatu a stříbru to, co těmto vzácným kovům připisuje americká ústava – formu peněz, nebo chcete-li, platidla. Za peticí stojí vizionář a uznávaný ekonom James Turk, zakladatel společnosti GoldMoney.com. Ta obhospodařuje jeden z největších světových fondů zlata.

Podle platných předpisů americké Internal Revenue Service (Pozn. red. – IRS, obdoba českého Finančního úřadu) jsou zlato a stříbro považovány za investiční majetek. Proto jsou při prodeji předmětem daně. „Veškerá daňová diskriminace zlata a stříbra musí skončit, včetně odstranění daně z kapitálových výnosů a z transakcí ve zlatě a stříbře,“ stojí v petici, jejíž název Make Money Great Again (Udělejme peníze opět velkými) se inspiroval známým Trumpovým předvolebním sloganem.

Autoři petice také požadují, aby byly odstraněny všechny překážky, které brání tomu, aby mohly být zlato a stříbro používány jako „ústavně uznávané peníze“ (Článek I., Oddíl 10 Ústavy Spojených států amerických). „Žádáme novou administrativu, aby udělala peníze opět velkými, aby opět učinila zlato a stříbro volně použivatelnými, jako formu peněz společně s americkými dolary,“ stojí na internetových stránkách petiční skupiny.

Zlatokop našel půlkilový valoun

8. září 2016

Životní nález má za sebou jeden americký zlatokop z Kalifornie. Při hledání zlata narazil na valoun, který váží 18 uncí, což je něco málo přes půl kilogramu.

Oscar Espinoza našel hrudku zlata minulý týden poblíž městečka Jamestown, kde žije, uvedl web stanice KPIX. Přesné místo samozřejmě neprozradil.

„Když jsem na to narazil, hned jsem věděl, co to je. Ta váha, to si nespletete. Dal jsem si to hned do zadní kapsy a čekal jsem, kdy se vzbudím. Myslel jsem si, že se mi to zdálo,“ citovala ho místní média.

Espinozův zlatý valoun.

Společnost Gold Prospecting Adventures, pro niž Espinoza na částečný úvazek pracuje, odhaduje, že hodnota valounu se pohybuje mezi 30 až 70 tisíci dolary (721 tisíc až 1,7 miliónu korun).

Cena 18 uncí zlata je samozřejmě nižší, jenže odborníci počítají s tím, že valoun má vzhledem ke své neobvyklé velikosti přidanou hodnotu a sběratelé nebo investoři za něj zaplatí víc.

Espinoza s prodejem zatím nepospíchá, chce si vše dobře promyslet. Jedno ale ví jistě – s hledáním zlata rozhodně nehodlá přestat.

Zlato: co o žlutém kovu možná nevíte

15. srpna 2016

Zlato, mezi investory stále nejoblíbenější komoditní kov, je používáno jako obchodní artikl již od starověkých civilizací. To, že bylo do roku 1971 základem monetárního systému Spojených států amerických, pravděpodobně víte. Už ale nemusíte o žlutém kovu vědět, že... 

Nejvíce zlata bylo za posledních 130 let vytěženo v Jižní Africe. Ta stále patří mezi největší světové zásobárny zlata a řadí se na třetí místo co do jeho nevytěženého množství – hned za Austrálii a Rusko. 

Největší těžař, pokud jde o objem vytěženého zlata, je společnost Barrick Gold Corporation se sídlem v kanadském Torontu. V loňském roce vyprodukovala celkem 6,12 milionu uncí zlata. Odhaduje se, že produkční náklady společnosti se pohybují ve výši 915 až 970 dolarů za unci. Po úspěšném překonávání dluhové krize společnost rozbíhá a dokončuje těžařské projekty např. v Argentině, Chile, Saúdské Arábii, Dominikánské republice, Peru nebo Zambii. 

Nejhlubší důl světa se nachází v Jižní Africe jihozápadně od Johannesburgu. Jedná se o důl Mponeng, který vlastní společnost AngloGold Ashanti, což je třetí největší těžař zlata po firmách Barrick Gold a Newport Mining. Důl je hluboký téměř 4 kilometry a teplota v něm dosahuje hodnot až 60 stupňů Celsia. 

Nejtěžší zlatá mince světa byla emitována v Austrálii a jedná se o minci Kangaroo Red Tribute o hmotnosti 1 tuny. Její nominální hodnota je 1 milion australských dolarů. Mince byla vydána v roce 2014 ku příležitosti 25. výročí emise tradičního australského symbolu. Přibližná tržní hodnota je dnes minimálně 60 milionů australských dolarů (cca 1,162 miliardy ). 

Nejtěžší nuget zlata byl nalezen v oblasti Victoria v Austrálii v roce 1869 a dostal název „Welcome Stranger“. V surovém stavu vážil necelých 71 kg, po rafinaci z něj bylo získáno 65 kilogramů ryzího zlata

Nejtěžším zlatým „objektem“ je stále zlatá socha Buddhy, která se nachází v Bangkoku v Thajsku. Byla vytvořena v období 13. až 15. století. Dosahuje výšky 3,9 metru a šířky 3,1 metru a váží 5,5 tuny. 

Nejdražší uncovou mincí světa je americký Double Eagle St. Gaudens 20 Dollar, ročník 1933, který byl v roce 2002 na aukci vydražen za 7,6 milionu dolarů. Příběh mince je všeobecně známý. Původně těchto mincí existovalo téměř 500 000 kusů, avšak na počátku světové ekonomické krize rozhodl americký prezident Franklin D. Roosevelt, právě ve snaze finanční krizi zabránit, veškeré mince stáhnout z oběhu, roztavit a uložit na základně Fort Knox. Tomuto nařízení uniklo pouze 13 kusů tohoto titulu. 

Procentuálně nejvyšší využití zlata najdeme ve šperkařství. Více než 60 % veškerého zlata se nachází ve formě prstýnků, řetízků, náramků a dalších doplňků. Na druhém místě je zlato ve formě investičního zlata a mincí, které jsou ve vlastnictví domácností a firem (20 %). Třetí místo je do jisté míry spekulativní, neboť řada centrálních bank neuvádí oficiální data, nicméně předpokládá se, že 10 % vlastní centrální banky. Na čtvrtém místě se uvádí využití v technologiích, procentuální zastoupení je opět 10 %.

Americké volby - další impuls pro zlato ?

10. srpna 2016

Samotné volby hlavy státu v USA by mohly podle mnohých na cenu zlata mít dokonce významnější vliv než britské referendum o vystoupení z EU. Investoři od počátku roku 2016 nakupují zlato ve velkém a cena trojské unce tak vystřelila rychle nahoru. Očekávání byla přitom na konci loňského roku zcela jiná. Americká centrální banka měla zvyšovat  sazby, dolar posilovat a zlato tak naopak zlevňovat. Jenže situace se nakonec vyvinula opačným směrem.

Fed zatím letos nenavázal na první zvýšení sazeb po takřka 10 letech, centrální banky v Evropě a Japonsku se drží záporných sazeb a Mezinárodní měnový fond již kvůli Brexitu příliš nevěří oživení na poli globálního hospodářského růstu. K tomu všemu byl navíc kontroverzní Donald Trump oficiálně nominován jako republikánský prezidentský kandidát a 8. listopadu se utká s demokratkou Hillary Clintonovou o post hlavy Spojených států amerických.

Zlato se letos třpytí již o 28% více

10. srpna 2016

První polovina letošního roku je za námi a z pohledu zlatých a stříbrných investorů byla doslova hvězdná. Žlutý kov nabral po minimech, v nichž zakončoval loňský rok, opět dech a navýšil svou cenu o 28 procent, což je nejlepší pololetní výsledek od roku 1974.

Zdá se však, že ani zdaleka nepůjde o nejvyšší letošní čísla; kovy se začínají před svou dlouhodobou poutí vzhůru teprve zahřívat – zlato má v krátkodobém horizontu políčeno na hranici 1 400 $.

Makroekonomická nejistota, nízké výnosy dluhopisů, nemocný bankovní systém a krize propukající v různých státech světa, to vše zlatu otevírá cestu k dosažení této a mnohem vyšších met.